Peste 375.000 de cazuri confirmate în 195 de țări și teritorii, mai bine de 16.000 de decese, hotărâri excepționale luate de autorități nu doar la nivelul circulației cetățenilor, cât și în privința business-urilor private și numeroase state din regiune, inclusiv România, aduse în situația de a declara stare de urgență și de a cere ajutorul armatei în încercarea de a controla răspândirea noului coronavirus în rândul populației. Așa se poate rezuma, pe scurt, situația în care ne aflăm la câteva luni de la depistarea COVID-19. Aflăm în continuare cum s-au simțit gradual efectele coronavirusului în comportamentul cumpărătorului și cum au influențat ele activitatea într-una dintre cele mai mari companii de consultanță de pe plan local, SVN România, parte a unei rețele globale cu prezență inclusiv în state grav afectate de răspândirea COVID-19.
În primele două luni din 2020 s-a înregistrat o majorare cumulată a tranzacțiilor în cadrul SVN România. De altfel, și la Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară s-au înregistrat aproape 85.000 de vânzări de case, terenuri și apartamente în România, mult peste nivelul de la începutul anului trecut. În această perioadă însă, în lume, se vedeau tot mai clar semnele epidemiei – mai întâi orașul Wuhan a intrat în carantină, apoi a fost confirmată apariția virusului în Europa, inițial în Franța, apoi în Germania și în Italia. Câteva zile mai târziu, COVID-19 a apărut și în România, primele cazuri fiind confirmate la sfârșitul lunii trecute în Gorj și Timișoara.
Deși la nivel național tot mai multe cazuri începeau să apară în prima jumătate a lunii martie, iar autoritățile anunțau măsuri în vederea stopării răspândirii noului coronavirus în rândul populației, lucrurile nu s-au schimbat semnificativ în acel interval pentru reprezentanții companiei de consultanță, cel puțin nu în privința numărului de vizionări aferente proiectelor reprezentate. La nivel intern, încă de la începutul lunii februarie fusese demarată o campanie pentru conștientizarea potențialului risc al COVID-19, dar și pentru încurajarea aplicării normelor de igienă de bază, iar din jurul datei de 10 martie membrii echipei începeau să lucreze, pe cât de mult posibil de acasă, fiind elaborate, totodată, proceduri și norme de siguranță pentru toate tipurile de activități desfășurate în cadrul companiei. Toate acestea în condițiile în care, pe 11 martie, Organizația Mondială a Sănătății declara situația generată de noul coronavirus pandemie.
Citește și: Sfatul medicului pentru agenții imobiliari. Cum ne protejăm de coronavirus?
După primele două săptămâni din luna martie, SVN România a înregistrat chiar o creștere a numărului de vizionări cu aproximativ 15% față de perioada similară a anului trecut.
Ulterior însă, lucrurile au început să se schimbe. “Ultimele 10 zile au adus într-adevăr o scădere semnificativă a numărului de vizionări, într-un context de distanțare socială. Trebuie avut în vedere că adițional potențialelor noi contracte, avem o multitudine de contracte în derulare, care se închid în această perioadă – pentru acestea am creat un flux cu scopul de a maximiza siguranța tuturor celor implicați”, ne-a declarat Andrei Sârbu, CEO SVN România.
Restricțiile impuse de autorități sunt tot mai severe, iar odată cu intrarea în vigoare a Ordonanței Militare nr. 3, circulația tuturor persoanelor a fost interzisă, cu unele excepții, precum deplasările în scop profesional sau pentru cumpărături care să acopere necesitățile de bază. Iar pe fondul acestora, activitatea pe piața de real estate se va restrânge și ea.
“Noua stare de carantină reprezintă un nou factor exogen cu impact negativ semnificativ asupra pieței. Sunt însă măsuri necesare. Astfel, până la ridicarea restricțiilor de circulație pe perioada zilei, piața rezidențială va intra într-o stare de așteptare, activitatea din punct de vedere al noilor contracte urmând să scadă înspre zero”, ne-a explicat Sârbu.
Cât despre contractele aflate deja în derulare, el spune că situația lor va fi influențată în continuare și de alți actori din piață, precum activitatea notarilor.
Citește și: Peste 180.000 de documente eliberate și transmise online de ANCPI în 5 zile
“Din punct de vedere bancar, lichiditate și apetit de finanțare există, singurii clienți potențial afectați pe termen scurt fiind cei din domeniile direct afectate în acest moment, precum HoReCa sau anumite segmente ale retailului. Băncile dau însă în continuare credite – inclusiv corporate, noi fiind implicați în ultimele 10 zile în două finanțări de mari dimensiuni aprobate pentru două proiecte rezidențiale”, a ținut Andrei Sârbu să sublinieze.
Munca nu se oprește pe șantiere
Sârbu ne-a mai spus și că, la ora actuală, se lucrează pe toate șantierele proiectelor în care este implicată compania, inclusiv în cazul celor aflate la nivel de fundație, și că activitatea va fi oprită doar în cazul în care apar noi restricții venite din partea autorităților în acest sens, în viitorul apropiat.
SVN România este consultant imobiliar și agent exclusiv pentru proiecte precum Aviației Park, dezvoltat de Forte Partners, Belvedere Residences și Soho Unirii din portofoliul London Partners și Cosmopolis, construit de Opus Land.
Citește și: Scad prețurile locuințelor? Aduce coronavirusul criza în imobiliare? Răspunsul dezvoltatorilor
“Dezvoltatorii care au început construcția cu un procent mai ridicat de finanțare din partea cumpărătorilor vor înregistra dificultăți. Acest model de business prezintă numeroase riscuri și poate fi chiar și greu de înțeles într-un context în care finanțarea bancară a avut un cost redus în ultima perioadă. Pe de altă parte, proiectele și planurile de business trebuie gândite și realizate temeinic pentru a deveni atractive pentru instituțiile financiare”, ne-a explicat CEO-ul SVN România.
“Cei care au resurse financiare disponibile, inclusiv companiile de consultanță și brokeraj, vor trece mult mai bine peste această perioadă și vor fi mult mai bine pregătiți pentru momentul de revenire”, a mai adăugat el.
Care este situația pieței și la ce ne putem aștepta în continuare
Andrei Sârbu spune că, la momentul actual, este dificil de estimat ce se va putea întâmpla în domeniu pe termen mediu și lung, existând multe scenarii de lucru, dar ține să sublinieze că piața rezidențială se află într-un moment total diferit comparativ cu cel întâmpinat în perioada 2008-2009.
“Accesibilitatea achiziționării unei locuințe este la cel mai bun nivel din istoria modernă a pieței rezidențiale locale, cu sub 100 de salarii medii necesare pentru cumpărarea unei locuințe noi cu 50 de metri pătrați în București – pentru prima dată s-a coborât sub nivelul de 100 de salarii medii în ianuarie 2020, ultima lună cu date oficiale statistice”, adaugă el.
În ianuarie 2019 erau necesare 107 salarii medii, în sine salariul mediu din Capitală fiind cu aproximativ o treime peste nivelul național, iar la începutul lui 2018 erau necesare 117 salarii medii pentru a-ți cumpăra o astfel de locuință.
Situația este complet diferită față de cea din 2008 când un bucureștean avea nevoie de 384 de salarii pentru a-și permite o proprietate similară, potrivit indicelui de accesibilitate calculat de SVN România, pe baza prețurilor medii pe metru pătrat, a salariului mediu net și a cursului de schimb.
În plus, cumpărătorii sunt acum într-un procent covârșitor persoane care au o nevoie locativă reală, iar prețurile nu au înregistrat majorări care să justifice tranzacții realizate pentru revânzare la un preț mai ridicat. Toate acestea arată că piața actuală a fost construită pe baze mai temeinice, potrivit CEO-ului SVN România.
Citește și: Dezvoltatori și companii din construcții sprijină lupta împotriva COVID-19 în România
“Situația cu care ne confruntăm este însă una nemaiîntâlnită și îngrijorătoare și are o evoluție extrem de dinamică, la nivel internațional, cât și local, speranțele tuturor fiind desigur înspre o perioadă dificilă de o durată relativ redusă, nu doar în ceea ce privește piața rezidențială, ci în general, pentru binele tuturor”, ne-a mai declarat el.
“Va urma o perioadă dificilă și trebuie să fim cât mai concentrați în a identifica cele mai bune soluții pentru a trece cu toții cu bine peste acest moment, aceasta fiind atitudinea normală acum”, a ținut Sârbu să sublinieze.
Trebuie să reținem că o înrăutățire semnificativă a situației actuale cauzate de pandemia de COVID-19 va avea efecte majore în toate sectoarele economice, nu doar la nivelul pieței imobiliare.
“În ultimele săptămâni s-au realizat modificări succesive ale planurilor de business sau estimărilor macroeconomice, indiferent de autor, fie că vorbim de companii internaționale de top, instituții financiare sau companii de profil. Trecem printr-o situația cu care nu ne-am mai confruntat și avem multiple scenarii de lucru, aceasta fiind de altfel cea mai potrivită abordare în acest moment. Indiferent de scenariu, trebuie să fim cât mai bine pregătiți și să identificăm cele mai bune soluții de business”, a mai spus Sârbu.
Perspectiva globală
SVN România face parte dintr-o rețea globală cu 200 de birouri și o echipa formată din peste 1.600 de persoane, consultați imobiliari și personal administrativ. Peste ocean, de exemplu, efectele pandemiei încep abia în această perioadă să se facă resimțite la un nivel similar cu cel din Europa.
În Statele Unite ale Americii au fost identificate peste 55.000 de cazuri, fapt ce a propulsat SUA pe locul trei în topul mondial al țărilor cele mai afectate, după China și Italia, epicentrul pandemiei în regiunea noastră. În Coreea de Sud, un alt stat unde rețeaua este activă, situația a fost destul de gravă la început, dar testările au început devreme, autoritățile au reușit să mențină controlul asupra răspândirii virusului COVID-19, iar economia nu a suferit un impact major.
În tot acest context, la nivelul rețelei s-au elaborat mai multe proceduri și măsuri, dar deciziile cele mai importante se iau în continuare local.
“S-au reprogramat întâlnirile și deplasările de lucru, la fel și evenimentele interne care ar fi urmat să aibă loc în perioada următoare. Apartenența la o rețea globală aduce numeroase avantaje, poți să faci schimb de idei și soluții cu colegi din diferite state, mai afectate sau mai puțin afectate comparativ cu România”, ne-a explicat CEO-ul SVN România.
Acesta anticipează că am putea să vedem efecte ale pandemiei pe o perioadă lungă de timp și spune că un factor important care va determina lucrurile pe viitor este cel al intervalului de timp pe care se va extinde întreaga situație generată de răspândirea COVID-19.
“În absența unei catastrofe epidemiologice, economiile își vor reveni. Pe de altă parte, în funcție de gravitatea evoluțiilor din diferite state și având în vedere interconectarea economiilor, s-ar putea să asistăm și la efecte pe termen lung, mai ales dacă vom vedea schimbări semnificative în ceea ce privește comportamentul consumatorilor și al nostru, în general”, ne-a spus Andrei Sârbu.
“În acest moment, cele mai expuse sunt sectoarele turismului și de transporturi, HoReCa și cel de retail, la fel ca și o bună parte din industrie. Pe de altă parte, lichiditatea în sistemul financiar, inclusiv în România, este una bună și există în continuare în acest moment un apetit pentru finanțare, existând destule persoane solvabile. Durata pe care se va întinde această situație devine astfel crucială, orice estimare din acest punct de vedere fiind dificil de realizat”, a conchis el.