Anul 2020 și provocările aduse de pandemia de coronavirus nu și-au pus amprenta asupra pieței rezidențiale de lux. Mai mult, există perspective bune pe viitor pe acest segment de piață, potrivit repezentanților unui dezvoltator cu opt șantiere deschise în Capitală și la Mamaia.
“Pe segmentul premium se simte, în continuare, o creștere de clienți potențiali care se uită la tot ceea ce oferă piața, astfel încât să își asigure o locuință pentru viitor sau să-și schimbe locuința în care se află în acest moment”, a declarat Beatrice Dumitrașcu, VP Residential Sales pentru dezvoltatorul One United Properties, foarte activ pe piața din București.
“Noi nu am suferit din cauza acestei pandemii care, în mare parte, a adus numai deservicii tuturor. Nu am avut probleme de acest gen. Pe tot parcursul anului trecut, cât și anul acesta am declarat destul de des faptul că am avut chiar și vânzări record pe anumite tipuri de unități locative, cum ar fi penthouse-urile. Celelalte tipuri de unități locative, cu 2, 3 și 4 camere, nu au suferit o scădere a vânzărilor”, a mai explicat Dumitrașcu, într-o conferință de presă organizată de Bucharest Real Estate Club.
Chiar în perioada stării de urgență, în aprilie, dezvoltatorul imobiliar a vândut proprietăți de aproximativ 5 milioane de euro în proiectele sale. Pe parcursul lunii iulie, au fost încheiate antecontracte în valoare de 18,5 milioane de euro pentru 43 de apartamente. Printre ele, două penthouse-uri de 7,2 milioane de euro din proiectul One Mircea Eliade.
One United Properties are, la ora actuală, peste 850 de apartamente în faza de construire și alte 2.100 de unități locative planificate în proiecte precum One Cotroceni Park, One Lake District, Neo Herăstrău Park și One Floreasca Towers.
Beatrice Dumitașcu a mai explicat că anul acesta dezvoltatorul își propune să meargă înainte cu proiectele anunțate, dar și că, din observațiile sale, prețurile au început să crească încă de la începutul lui 2021.
Cât despre mersul pieței imobiliare în viitorul apropiat, reprezentanta One United Properties susține că există o tendință de creștere. Important este, în opinia sa, ca oamenii să aibă acces la informații și rapoarte clare, de calitate, în privința tranzacțiilor care se fac, cu adevărat, la nivelul pieței.
“Dacă eu am anul acesta 10.000 de apartamente anunțate în piață, iar vânzările care s-au făcut prin contracte de vânzare-cumpărare sunt 200, apare un analist foarte important care vine și spune – nu se fac tranzacții imobiliare. Fără să ia în considerare faptul că există foarte multe antecontracte în piață care nu sunt puse în niște rapoarte pe care oamenii să le citească”, a explicat Dumitrașcu.
“Bineînțeles, nu are nimeni un glob de cristal care să spună – vor crește prețurile, scad, va pica piața, va crește sau se va întâmpla ceva concret. E o evoluție firească a lucrurilor pentru că suntem într-o țară, într-un oraș, Bucureștiul, unde există loc de creștere, unde nevoia locativă este încă reală și foarte mare. Există, deopotrivă, o creștere a calității, o educare mult mai exactă a clientului potențial și oferte care sunt de toate felurile ce ajută clientul să ia o decizie în favoarea sa. Trebuie să ținem cont că aceste rapoarte ar trebui să fie mult mai clare, iar analiza să menționeze măcar într-o nouă – sunt luate în considerare contractele de vânzare-cumpărare”, a mai adăugat ea, menționând de asemenea că în mai multe cazuri a fost contactată de presă tocmai cu date care nu erau explicate corect și nu erau complete, astfel încât se sugera că nu se fac, de fapt, tranzacții imobiliare la nivelul pieței.