Light Dark

Am analizat pentru tine în detaliu situația tranzacțiilor și a prețurilor la începutul lui 2021. Vezi și de la ce nivel pornim noul an pe piața chiriilor.

În luna ianuarie s-au vândut în Capitală 7.635 de imobile, potrivit datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI). Acesta a fost cel mai ridicat număr de tranzacții înregistrat la nivel național.

Dacă mergem mai în detaliu vedem că, din total, a fost vorba despre 2.731 de unități individuale. Luând în considerare estimările făcute de platforma de real estate intelligence Analize Imobiliare, potrivit cărora, în mod normal din totalul unităților individuale raportate doar 85% ar reprezenta efectiv apartamente, datele colectate de ANCPI incluzând la acest capitol și alte tipuri de imobile, precum boxele sau spațiile comune, putem spune că în București s-au vândut în prima lună din an circa 2.300 de apartamente.

Spre comparație, în ianuarie 2020, perioadă când încă nici nu ne imaginam provocările generate de viitoarea pandemie, s-au tranzacționat 5.229 de imobile în Capitală, dintre care 1.920 au fost unități individuale.

Făcând o estimare similară ajungem la concluzia că la începutul anului trecut s-au vândut, de fapt, circa 1.600 de apartamente, mult sunt nivelul înregistrat în intervalul asemănător din 2021, deja în a 11-cea lună marcată de pandemie în România.

Să aruncăm o privire și asupra prețurilor. Am pornit la drum anul trecut cu un preț mediu de vânzare pentru apartamentele din Capitală de 1.449 de euro/mp util, potrivit Indicelui Imobiliare.ro. Pe piața veche media se situa în jurul valorii de 1.368 de euro/mp util, în timp ce pe segmentul nou locuințele se vindeau deja cu puțin peste 1.500 de euro/mp util.

O tendință de scădere a apărut pe parcursul anului, în special în vară și la începutul toamnei. Ulterior, prețurile au început să recupereze din pierderi. Am încheiat, astfel, 2020 cu o medie de 1.425 de euro/mp util.

Față de sfârșitul anului trecut, la începutul lui 2021 prețul mediu solicitat pentru apartamentele scoase la vânzare în București a înregistrat încă o mică scădere, cu sub 1%, până la 1.412 euro/mp util. Metrul pătrat s-a ieftinit astfel cu aproape 40 de euro într-un an.

Evoluția prețurilor solicitate pentru apartamentele din București, Indicele Imobiliare.ro

Pe segmentul vechi s-a putut observa o ușoară creștere, cu 0,6%, față de decembrie 2020, dar prețurile de vânzare se mențin ușor mai scăzute comparativ cu cele solicitate de proprietari la începutul anului trecut.

Evoluția prețurilor solicitate pentru apartamentele noi și vechi din București până în ianuarie 2021 (inclusiv), Indicele Imobiliare.ro

În cazul apartamentelor noi s-a înregistrat o scădere mai importantă, atât față de sfârșitul anului trecut, cât și față de ianuarie 2020. Media se situează în jurul valorii de 1.451 de euro/mp util.

Cel mai mult s-au scumpit în ultimul an apartamentele vechi cu cel puțin patru camere din București, fapt ce atestă, încă o dată, dorința românilor de a avea mai mult spațiu ca urmare a întâmplărilor apărute în timpul pandemiei – de la perioada de izolare la mutarea biroului acasă și transformarea locuinței inclusiv în spațiu de studiu pentru copii, în contextul școlii online.

Este vorba în acest caz despre o creștere cu 4,5% a prețurilor. Pe de altă parte, media se situează sub cea înregistrată la nivelul întregului oraș, pentru astfel de locuințe proprietarii solicitând sub 1.300 de euro/mp util.

Citește și: Opinie Anca Simionescu, Lion’s Head – Perspective pozitive pentru piața rezidențială, susținute de nevoia de locuințe mai spațioase

Aceste apartamente disponibile pe piața veche sunt mult mai accesibile față de cele care oferă un număr similar de camere, dar sunt situate în blocuri noi, construite după anul 2000. Desigur, acestea din urmă dispun și de numeroase îmbunătățiri, de finisaje care pot fi uneori mult mai calitatite și așa mai departe. În cazul lor, prețul mediu solicitat la vânzare se apropie de 1.600 de euro/mp util.

Citește și: Top 10 predicții pentru piața imobiliară în 2021. Ce se întâmplă în cazul terenurilor și pe segmentul rezidențial?

Citește și: Atenție mai mare acordată amenajărilor interioare în 2021. Bugetul mediu alocat

O măsură mult așteptată de dezvoltatorii imobiliari, care ar fi urmat să intre în vigoare la 1 ianuarie 2021, a fost cea a majorării plafonului pentru cota redusă de TVA de 5% în cazul locuințelor de la 450.000 de lei la 140.000 de euro.

Se anticipa că această mișcare ar fi putut oferi un sprijin în plus pieței imobiliare în fața efectelor pandemiei, dar și cumpărătorilor interesați de locuințe mai spațioase, mai ales în marile orașe precum Bucureștiului unde prețurile sunt și mult mai piperate.

Din păcate, însă, măsura promulgată de președinte încă din noiembrie 2020, a fost amânată prin ordonanță de urgență chiar înainte de noul an pentru 2022.

Citește și: Amânarea introducerii noului plafon pentru TVA 5%, văzută prin ochii unui investitor străin

Citește și: Majorarea plafonului pentru TVA 5% ar fi fost un real ajutor, în contextul tendințelor generate de pandemie. Consecințele amânării, în opinia country managerului Cordia România

Citește și: Antreprenorul Ovidiu Șandor, despre amânarea majorării plafonului pentru TVA 5%: „Echivalează cu o dezamăgire post-electorală pentru numeroase familii”

Citește și: Are în portofoliu proiecte rezidențiale în patru orașe din țară. Cum vede acest dezvoltator amânarea majorării plafonului pentru TVA 5% până în 2022?

În cât timp se vinde un apartament în București

Important de menționat este și că în ultimul trimestru al anului trecut perioada de vânzare pentru un apartament din București era de 36 de zile, mult mai scăzută față de cea înregistrată în orașe precum Cluj-Napoca (86 zile) sau Brașov (52 zile), potrivit celui mai nou raport lansat de Analize Imobiliare. Îl poți descărca gratuit AICI.

Un alt indicator care nu trebuie ignorat este marja de negociere, calculată ca diferență între ultimul preț cerut și cel tranzacționat. În Capitală aceasta a ajuns la -3,7% în ultimul trimestru, fiind mai scăzută decât cea din Cluj-Napoca (-4,4%), dar similară cu cea din Iași sau Constanța (-3,7%, respectiv -3,5%).

Chirii mai ieftine în București

Pe piața chiriilor din Capitală s-au înregistrat scăderi pe linie pe parcursul anului trecut, în contextul supraofertei disponibile.

În cazul garsonierelor, de exemplu, chiria media s-a ieftinit de la 300 de euro/lună în primele trei luni din 2020 la 270 de euro/lună la sfârșitul anului, potrivit datelor Analize Imobiliare. Pentru apartamentele cu 2 camere scăderea a fost chiar mai semnificativă, respectiv de la 450 de euro/lună la 400 de euro/lună până la începutul noului an.

Situații similare s-au întâlnit și alte orașe mari din țară, precum Cluj-Napoca, Timișoara sau Iași.

Am încheiat anul cu circa 19.700 de imobile pentru care se căutau chiriași în Capitală și cu o cerere pe acest segment de piață ajunsă la cel mai scăzut nivel din 2020. Spre comparație, în același interval de timp existau aproape 9.700 de imobile disponibile la vânzare în oraș.

Citește și: Casă sau apartament? Locuințele românilor în raport cu cele ale altor europeni

Citește și: Zone din București s-au deplasat cu câțiva zeci de milimetri în ultimii ani

Citește și: Timișoara și Cluj-Napoca, printre cele mai sănătoase orașe din lume în care să locuiești