Volumul lucrărilor de construcții a scăzut în luna noiembrie față de octombrie, dar s-a menținut peste nivelul înregistrat în urmă cu un an, arată date Institutului Național de Statistică.
În luna noiembrie a anului trecut, volumul lucrărilor de construcții a scăzut față de octombrie cu 3,3% ca serie brută și cu aproape 5% ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate.
Dacă ne raportăm, însă, la noiembrie 2019, volumul lucrărilor de construcții a înregistrat un avans de aproape 8% ca serie brută.
Pe elemente de structură au fost înregistrate creșteri ale volumului lucrărilor de reparații capitale (n.r executate la clădiri existente cu scopul de menținere a caracteristicilor tehnico-economice ale construcțiilor pe întreaga durată de serviciu normală; 23,6%), al lucrărilor de construcții noi (7,5%) și al celor de întreținere și reparații curente (n.r. de exemplu, zugrăvire, vopsire și alte lucrări care împiedică uzuri rapide ale clădirilor; 2,4%).
“Pe obiecte de construcții, seria brută evidențiază creșteri ale volumului clădirilor rezidențiale (21,5%) și lucrărilor de construcții inginerești (9,6%). Clădirile nerezidențiale au scăzut cu 1,7%”, potrivit datelor INS.
Volumul lucrărilor de construcții a înregistrat o creștere cu 14,6% ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate. Pe elemente de structură un avans cu aproape 33% a putut fi observat în cazul lucrărilor de reparații capitale, respectiv cu aproape 12% pentru lucrările de construcții noi. O majorare cu 3,9% a apărut în privința lucrărilor de întreținere și reparații curente.
“Pe obiecte de construcții, seria ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate indică creșteri ale volumului clădirilor rezidențiale (29,1%), construcțiilor inginerești (17,1%) și ale clădirilor nerezidențiale (0,1%)”, conform INS.
De menționat este și faptul că de la începutul anului 2020 și până la finalul lunii noiembrie volumul total al lucrărilor de construcții a crescut ca serie brută cu 16,7% și ca serie ajustată în funcție de sezonalitate cu circa 19%.
România, în topul UE
Cele mai noi date publicate de biroul de statistică al Uniunii Europene, Eurostat, plasează România pe primul loc în rândul statelor membre. Țara noastră a înregistrat o creștere cu 17,3% la nivelul lucrărilor de construcții în septembrie, dacă ne raportăm la perioada similară din 2019.
România este urmată în top, la distanță considerabilă de Slovenia, unde avansul a fost cu aproape 8%, și de Italia, care a înregistrat un ritm anual de creștere cu circa 5%.
În același interval de timp, la nivelul UE nivelul lucrărilor de construcții a scăzut cu aproape 3%.
Citește și: Casă sau apartament? Locuințele românilor în raport cu cele ale altor europeni
Citește și: Prețurile locuințelor cresc, dar într-un ritm destul de lent. Ce se întâmplă în alte țări europene?
Citește și: Jumătate din populația României trăiește în gospodării supraaglomerate. Situația se îmbunătățește însă anual