Transilvania 4 Sierra Leone, o inițiativă caritabilă inedită. Mii de ghiozdane și rechizite pot da o șansă în plus la educație copiilor dintr-una dintre cele mai sărace țări din Africa

CEO-ul grupului Blitz din Cluj-Napoca, Cătălin Priscorniță, și antreprenorul Albert Deak își propun să parcurgă mai bine de 8.000 de km în 17 zile, din inima Europei până în capătul de vest al Africii, și să echipeze mii de școlari din Sierra Leone cu ghiozdane pline cu rechizite, donate și pregătite de copii din orașele Transilvaniei și nu numai.

Inițiativa lor caritabilă – Transilvania 4 Sierra Leone – are la bază dorința de a veni în ajutorul micuților din această țară unde statisticile arată că, deși învățământul primar este gratuit și obligatoriu, peste 30% dintre copiii de vârstă școlară nu au acces la educație.

În Sierra Leone numărul rechizitelor școlare și al manualelor este redus și, conform celor doi clujeni, nu este neobișnuit ca până la cinci elevi să ajungă să împartă o singură carte.

Misiunea Transilvania 4 Sierra Leone are loc cu prilejul cursei Budapeste-Bamako 2020, o rută extrem de solicitantă, în mare parte offroad, care va duce echipele participante adânc în sălbăticia Africii de Vest.

Nu este prima implicare a antreprenorului Albert Deak, care va fi pilotul echipei Transilvania 4 Sierra Leone la raliul din 2020, într-o astfel de inițiativă caritabilă,  ne povestește Cătălin Priscorniță.

„Partenerul meu de echipă, Albert Deak, a mai fost în 2014 în Gambia tot cu ocazia participării la cel mai mare raliu de offroad din lume Budapesta-Bamako și a dus un tir de calculatoare”, ne-a declarat CEO-ul Blitz, care va fi copilotul echipei în 2020.

„M-am implicat și mă implic activ în proiecte caritabile, doar că de o anvergură mai mică. Multe dintre ele nu sunt făcute public, altele da. Pe acesta am ales să-l facem public tocmai pentru că ne propunem să ducem cât mai multe mii de ghiozdane în Sierra Leone și avem nevoie de sprijinul societății civile, mai exact de copiii care înțeleg că ghiozdanul din debara, o jucărie și câteva rechizite pot să reprezinte o mare bucurie pentru un copil din Africa”, a adăugat Priscorniță.

Foto: Echipa parcurgând trseul prin țările africane, în 2014.

„Personal, mă implic în genul acesta de proiecte pentru că simt că am fost plătit în avans de către Univers și acum nu fac altceva decât să întorc ceea ce mi s-a oferit”, ne-a mai mărturisit el.

Oferă o șansă la educație unui copil din Sierra Leone. Donează și tu!

La ora actuală, a început deja colectarea materialelor didactice și rechizitelor care urmează să ajungă în Sierra Leone. „Am făcut centre de colectare în școli, avem stand la târgul de Crăciun din Cluj, am cerut inclusiv sprijinul școlilor și liceelor din orașele importante din Transilvania”, a explicat CEO-ul Blitz.

Persoanele care vor să se implice în această inițiativă caritabilă pot dona:

  • ghiozdane
  • rechizite școlare – caiete, pixuri, creioane, carioci, penare, radiere, etc
  • jucării de dimensiuni reduse.

Un desen făcut de un copil pentru prietenul său din Africa, o scrisoare în limba engleză sau chiar și o fotografie cu dedicație sunt, de asemenea, apreciate și pot însoți materialele donate.

Foto: Rechizitele colectate vor ajunge în Sierra Leone (Google Maps)

Centre de colectare sunt disponibile la birourile Blitz din Cluj-Napoca, Florești și din Brașov. Un stand dedicat va fi deschis, de pe 22 noiembrie, la Târgul de Crăciun organizat în Piața Unirii din Cluj-Napoca.

Foto: Freetown, Siera Leone – destinația echipei clujene

„Rechizitele vor ajunge în Sierra Leone, în Freetown. Ne așteaptă autoritățile și personal o să mă deplasez să le dau copiilor din școli”, ne-a mai spus Cătălin Priscorniță.

Ghiozdanele și rechizitele vor fi colectate până pe 20 decembrie 2019. Participarea echipei din Cluj la raliul Budapesta-Bamako va avea loc în perioada 31 ianuarie-16 februarie 2020.

Jurnalist cu 12 ani de experiență în presă online, media și comunicare, care s-a alăturat echipei Imobiliare.ro în 2017. Activitatea sa este orientată pe segmentul B2B, concentrându-se pe subiecte de interes pentru specialiștii din real estate și construcții, știri, analize și proiecte editoriale menite să evidențieze realitatea de la nivelul pieței. (Contact: [email protected])