”Casa la țară”, premiată la Anuala de Arhitectură 2015

Proiectul ”O casă la țară”, realizat de arhitecții Adela și Mihai Ene, a fost desemnat câștigător la secțiunea Arhitectură rezidențială/locuințe individuale.

casa la taraOrdinul Arhitecților din România, filiala București, a premiat cele mai bune lucrări de arhitectură și proiecte adiacente acestui domeniu realizate de-a lungul anilor 2014 – 2015. Câștigătorul secţiunii Arhitectură rezidenţială / locuinţe individuale este proiectul ”O casă la ţară”, gândit de arhitecții Adela și Mihai Ene, prin biroul de proiectare Ene+Ene Arhitectură. La proiect au colaborat inginerul structurist Gabriel Nețoiu și arhitectul Radu Malașincu.

casa la tara 1Pentru realizarea acestei clădiri, arhitecții au apelat la produse și tehnici tradiționale. ”O casă de familie ar trebui să apropie membrii familiei și eventualii lor oaspeți, conducând la un tip de interacțiune umană pe care viața contemporană cu greu o mai permite. Am încercat să obținem acest lucru printr-o reinterpretare a unei tipologii arhetipale de casă: locuința primitivă cu mai multe celule individuale organizate în jurul unui spațiu principal acoperit cu șarpantă și cu o vatră deschisă către cer”, arată autorii proiectului. ”O încăpere centrală care focalizează toate energiile și activitățile, înconjurată de un inel de spații secundare ce oferă intimitate. Unul dintre aceste spații perimetrale este o terasă acoperită, cu deschidere către peisaj.”

Ediția din acest an a Anualei de Arhitectură inclus și o secțiune nouă, Arhitectură participativă şi acţiuni civice, dedicată promovării unor proiecte comunitare. O altă noutate a fost secțiunea includerea secțiunii Arhitectură temporară care a premiat expoziții care au inclus proiecte de amenajare complexe. „2014 a fost un an în care s-a vorbit mult despre arhitectura de calitate. Ne bucură să vedem că o parte dintre proiectele câștigătoare sunt foarte cunoscute în rândul publicului larg”, declară Emil Ivănescu, vicepreședinte OAR București.