Light Dark

Angajatori străini recrutează lucrători în construcții oferind salarii brute care ajung și la 12.660 de lei pe lună. Inclusiv românii pot aplica pentru a le obține.

salarii constructii 2019

Agenția Federală de Muncă – Servicii de Plasare Internațională din Bavaria, ca reprezentant al unor angajatori germani, o firmă de finisaje interioare și o firmă de construcții, caută prin rețeaua EURES la care au acces și românii, constituită din serviciile publice de ocupare a forței de muncă, lucrători cu experiență în construcții.

Primul angajator este interesat de recrutarea unui lucrător care să se ocupe de montarea plăcilor de faianță, de gresie și de realizarea altor finisaje de interior.

Firma oferă contract de muncă permanent și un salariu ce pornește de la 2.500 de euro brut pe lună, echivalentul a circa 11.721 de lei. Se solicită, în schimb, de la candidați experiență profesională în domeniu și cunoștințe de limba germană. Job-ul este disponibil în localitatea Solnhofen aflată în landul Bavaria.

Firma de construcții dispune de șase posturi vacante, în orașul Weismain, pentru lucrători care să realizeze lucrări de betonare și asamblare.

Și de această dată se cer cunoștințe de limba germană, alături de experiență profesională. Contractul se încheie pe o durată nedeterminată, iar salariul oferit este de cel puțin 2.700 de euro brut pe lună, conform contractului colectiv de muncă în domeniul construcțiilor, deci echivalentul a circa 12.660 de lei.

Românii pot găsi job-uri în construcții și mai aproape de casă, în Ungaria, dar salariile oferite sunt mai mici. O firmă caută doi electricieni specializați în construcții care să cunoască limba maghiară, să fie absolvenți de școală profesională, liceu tehnic sau postliceală, cu experiență de 1-2 ani și oferă un salariu de 220.000 – 300.000 de forinți pe lună, echivalentul a circa 3.208-4.374 de lei. Nu se menționează în anunțul de angajare dacă este vorba despre un salariu net sau brut.

Persoanele interesate pot aplica pentru toate posturile de mai sus, prin rețeaua EURES, inclusiv în luna februarie.

Potrivit celor mai recente date ale Institutului Național de Statistică, aferente lunii noiembrie 2018, câștigul salarial mediu nominal brut în România este de 4.658 de lei. În domeniul construcțiilor, câștigul mediu brut lunar este de 3.450 de lei.

Companiile din construcții însumează doar 10% din totalul întreprinderilor active din domeniul economic, arată datele INS provizorii aferente anului 2017. Astfel, dintr-un total de 525.660 de întreprinderi, 52.792 activau în construcții. Spre comparație, aproape 47% dintre firmele din România aveau ca activitate principală serviciile de piață.

Numărul mediu de salariați în construcții a ajuns, tot în 2017, la 353.954 dintr-un total de peste 4 milioane de angajați.

Citește și: Forța de muncă din construcții devine o reală problemă. CEO-ul Westfield, despre evoluția pieței și soluțiile găsite pentru obstacolele din 2018

Citește și: Forța de muncă în construcții, o provocare majoră pentru dezvoltatori. CEO Wallberg Properties: „Este indisponibilă, prost calificată și scumpă. Costurile au crescut cu 50% în doi ani”

Citește și: Cum a evoluat piața finisajelor în 2018 și care vor fi tendințele anului acesta, în opinia CEO-ului Tempini România