Trei pași esențiali pe care orice agent imobiliar trebuie să îi urmeze în realizarea analizelor comparative de piață

Dacă o proprietate nu se vinde în primele 30 de zile de la listare, atunci probabilitatea încheierii tranzacției imobiliare cu succes scade, spun specialiștii în domeniu. Problemele pleacă, de multe ori, de la prețul solicitat, iar pentru a le evita este recomandat ca agentul imobiliar să întocmească o analiză comparativă de piață bine fundamentată și să îi explice temeinic clientului său rezultatele acesteia. Iată care sunt elementele esențiale în realizarea unei astfel de analize.

pasi analiza comparativa de piata

Pentru a obține o analiză de piață bine fundamentată, un agent imobiliar trebuie să urmeze trei pași.

1. Identificarea cumpărătorului țintă.

„Prin cumpărătorul țintă înțelegem acel cumpărător căruia i se potrivește cel mai bine proprietatea și care va plăti prețul maxim pentru aceasta”, ne-a explicat Igor Postovanu, președintele Asociației Profesionale a Agenților Imobiliari din România (APAIR), care activează în domeniu din anul 2004.

igor postovanu analiza comparativa de piata

Practic, agentul trebuie să identifice avantajele, dar și dezavantajele proprietății.

2. Selectarea proprietăților comparabile.

Pentru a parcurge acest pas, agentul imobiliar trebuie să selecteze atent acele proprietăți similare cu cea pentru care încearcă să stabilească prețul corect. În baza acestora, el va realiza ulterior analiza.

„Acest aspect este foarte important pentru că are un impact major în corectitudinea valorii estimate”, a menționat Postovanu.

3. Efectuarea ajustărilor de preț.

Acesta este momentul în care experiența agentului imobiliar își spune cuvântul.

„Două apartamente similare, în aceeași zonă, dar la etaje diferite au valori diferite. Este important ca agentul să cunoască aceste diferențe și să știe cu cât să ajusteze impactul etajului în prețul final”, ne-a dat ca exemplu președintele APAIR.

Citește și: Cum prezinți corect proprietarului rezultatele unei analize comparative de piață? Cea mai mare greșeală pe care o poți face

Citește și: Cum apreciezi ca agent imobiliar nivelul de interes al unui cumpărător față de o proprietate? Cea mai bună ofertă pe care o poți obține

Poți afla mai multe noțiuni de teorie legate de etapele pe care trebuie să le parcurgă un agent imobiliar alături de modalitățile prin care acestea pot fi aplicate în munca de zi cu zi pentru a întocmi o bună analiză comparativă de piață participând la Atelierul de Reprezentare Exclusivă „Analiza Comparativă de Piață”.

Acesta va fi susținut de Igor Postovanu și va fi organizat de APAIR pe 10 iulie, în intervalul 9:00-12:30, la Hotelul Golden Tulip Times din București. Taxa de participare este de 120 de lei de persoană, iar membrii APAIR beneficiază de un discount de 20%. Înscrierile se pot face aici.

Imobiliare.ro susține pregătirea în domeniul imobiliar și este partener media al Atelierului de Reprezentare Exclusivă „Analiza Comparativă de Piață”.

Citește și: Cum calculezi de câte contacte ai nevoie pentru a-ți atinge obiectivele? Trainer NAR: „Este matematică pură”

Citește și: Tu știi cât valorează timpul tău? Exercițiul simplu care te va ajuta să îți planifici mai bine munca atunci când ești agent imobiliar

Citește și: Care este rolul principal al agentului imobiliar într-o tranzacție de vânzare? Cum își arată onestitatea și loialitatea față de clienți

Jurnalist cu 12 ani de experiență în presă online, media și comunicare, care s-a alăturat echipei Imobiliare.ro în 2017. Activitatea sa este orientată pe segmentul B2B, concentrându-se pe subiecte de interes pentru specialiștii din real estate și construcții, știri, analize și proiecte editoriale menite să evidențieze realitatea de la nivelul pieței. (Contact: [email protected])