Light Dark

Prețurile apartamentelor nu vor înregistra scăderi semnificative pe parcursul acestui an, chiar și de până la 30%, așa cum s-a menționat în ultima perioadă în unele articole din presă, este de părere Antoanela Comșa, Directorul General Gran Via România.

“Mă îngrijorează puțin diverse articole din presă cu – <am ajuns la prețurile din 2008>, <dezvoltatorii profită>, <nu cumpărați case pentru că o să scadă prețul cu 20%-30%>. Eu sunt mirată de ele pentru că un simplu om ar putea să stea să se gândească cât era salariul mediu în 2008, cât este acum, de câți ani am nevoie să cumpăr un apartament, care erau prețurile și așa mai departe. O să vedem că nu există această posibilitate de scădere a prețurilor cu 20%-30% pentru că toate prețurile cresc, salariile cresc, prețurile materialelor cresc. Este și o perioadă un pic mai dificilă pentru că multe dintre prețurile materialelor s-au majorat și din cauza prețurilor de transport care, și ele, au crescut”, a explicat Antoanela Comșa.

Directorul General Gran Via România a mai adăugat că speră ca materialele din media să fie documentate mai bine pe viitor, pentru că oamenii încep să își pună tot felul de semne de întrebare.

“Unii nu investesc și se trezesc apoi că au avut 70.000 de euro în bancă, nu și-au cumpărat o casa pentru că au așteptat să scadă prețurile cu 20%-30% și cu 70.000 de euro nu mai pot să își cumpere ce puteau la momentul la care s-au gândit inițial să facă o astfel de achiziție”, a mai menționat Comșa.

În opinia sa, ne putem aștepta în continuare la unele scumpiri ale apartamentelor. “Nu văd o creștere explozivă a prețurilor în ceea ce înseamnă rezidențial. Trebuie să ne uităm totuși și în piață, avem destul de multe proiecte. Vorbim întotdeauna de cerere și ofertă”, a explicat ea, adăugând că, în medie, majorările vor fi cu 5%-7% în 2021.

Potrivit Indicelui Imobiliare.ro, care monitorizează evoluția pieței în principalele centre regionale din țară, în luna ianuarie prețul mediu solicitat pentru apartamentele scoase la vânzare a ajuns la 1.361 de euro/mp util, în creștere cu 1,1% față de perioada similară a anului trecut. În 2008 se depășea pragul de 2.000 de euro/mp util.

În București, proprietarii și dezvoltatorii solicită, în medie, un preț de 1.412 euro/mp util pentru unitățile disponibile la vânzare, în timp ce în Cluj-Napoca apartamentele se vând cu 1.850 de euro/mp util.

Planurile dezvoltatorului

Anul acesta, dezvoltatorul de origine spaniolă prezent pe piața din România de 15 ani, își propune să înceapă un nou proiect în București, pe Strada Fabrica de Gheață. Este vorba despre un ansamblu cu aproximativ 90 de apartamente.

Noul proiect se află în apropierea Lacului Plumbuita

În plan este și demararea unei noi faze în proiectul Aviației Apartments, situat în zona de nord a Capitalei.

“Suntem în faza de autorizare. Din păcate nu avem o prea bună predictibilitate cu ceea ce înseamnă PUZ-uri de sector și atunci tot acest proces este un pic mai lung astăzi”,a explicat Directorul General al Gran Via România.

Proiectul Aviației Apartments se dezvoltă pe terenul fostei fabrici Paste Băneasa

“Ne uităm, bineînțeles, și după alte terenuri. Suntem în discuții momentan pentru un teren unde putem construi un proiect mai mare“, a mai menționat Comșa, într-o conferință de presă organizată de Bucharest Real Estate Club.

Tot în 2021 trebuie să fie demarate și lucrările pentru faza a doua a proiectului Gran Via Marina din Constanța. “Am finalizat primul bloc de 192 de apartamente. Cererea este destul de mare, drept pentru care vom începe acum două blocuri”, a mai spus Antoanela Comșa.

Gran Via Marina este primul proiect dezvoltat în afara Capitalei de Gran Via

Gran Via a livrat deja peste 2.000 de apartamente în România. Cel mai mare ansamblu din portofoliul dezvoltatorului se află în București. Este vorba despre Gran Via Park, un proiect de regenerare urbană construit pe terenul fostei fabrici Electrotehnica.

Citește și: Investiții de peste 3,5 miliarde de euro în marile proiecte imobiliare din București. Mulți dezvoltatori mizează pe ideea de regenerare urbană

Citește și: Tot ce trebuie să știi despre piața rezidențială din București la începutul lui 2021. Câte apartamente s-au vândut în ianuarie și cum merg prețurile?

Citește și: Mai multe tranzacții la început de 2021. Peste 48.700 de imobile vândute doar în ianuarie