Light Dark

Peste 884.000 de contracte individuale de muncă au fost suspendate în România, conform situației prezentate de Ministerul Muncii și Protecției Sociale (MMPS) în 3 aprilie, și alte 180.170 au fost încetate. Dintre acestea din urmă, în jur de 21.000 sunt din construcții, față de circa 14.000 în raportarea făcută în ultima zi a lunii trecute.

Cele mai noi date publicate de MMPS arată că 884.349 de contracte individuale de muncă au fost suspendate în România, angajații intrând astfel în șomaj tehnic, dintre care cele mai multe în industria prelucrătoare. “Noi ne-am pregătit cu o estimare de 4 miliarde de lei pentru acoperirea unui număr de 1 milion de contracte suspendate”, anunța ministrul Violeta Alexandru zilele trecute.

În 2 aprilie a fost lansată, totodată, o platformă online pentru încărcarea documentelor necesare acordării șomajului tehnic pentru angajații cărora li s-a suspendat temporar contractul individual de muncă din inițiativa angajatorului – aici.gov.ro.

Tabel: Situația contractelor individuale de muncă suspendate/încetate în data de 3 aprilie, MMPS

Alte 180.170 de contracte individuale de muncă au fost încetate, cele mai multe în sectorul comerțului cu ridicata. Construcțiile s-au aflat pe locul al treilea, cu 22.313 contracte încetate.

De ce sunt încetate contractele din construcții

Reprezentanții Federației Patronatelor Societăților din Construcții s-au arătat, până acum, optimiști în privința situațiilor raportate de MMPS, chiar dacă, tot ei anunțat la sfârșitul anului trecut că există un deficit de circa 400.000 de muncitori, ingineri și proiectanți în domeniu.

Principala cauză care a dus la încetarea contractelor de muncă din domeniu, după spusele lor, este reprezentată de sistarea sau restricționarea finanțării lucrărilor de către beneficiari, fie că este vorba despre un beneficiar de stat așa cum se întâmplă în cazul aeroportului Suceava, fie că este vorba despre un beneficiar privat.

Deși mulți dintre constructori își continuă lucrările în această perioadă și cel puțin 70% dintre șantiere funcționează, unii dintre ei se confruntă și cu situații în care angajații cer să rămână acasă, în șomaj tehnic, de teamă că s-ar putea infecta cu noul coronavirus (COVID-19). În alte situații, beneficiarii se tem de o posibilă contaminare a comunității sau a angajaților lor și aleg să reducă activitatea.

“Este greu de făcut o estimare de creștere a numărului de angajați ce pleacă în șomaj. Federația noastră încurajează continuarea activității, însă în ceea ce privește decizia continuării finanțării, aceasta depinde de beneficiar”, a declarat Adriana Iftime, directorul general al FPSC, potrivit Arena Construcțiilor. Tot ea a solicitat autorităților și să continue finanțarea contractelor de lucrări publice.

Anul trecut a fost unul excelent pentru sectorul construcțiilor, cel puțin pe segmentul rezidențial. Pe parcursul său, au fost terminate 67.512 locuințe în România, în creștere cu aproape 7.800 față de anul anterior și cu circa 250 în plus față de numărul înregistrat în 2008, cel mai bun an la acest capitol până acum, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS).

Cele mai multe locuințe s-au finalizat în București-Ilfov, aproape 15.000, această regiunea fiind urmată de cea de Nord-Vest a țării, care cuprinde județele Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu Mare și Sălaj, unde s-au finalizat aproape 13.000 de unități

Cât câștigă un angajat din construcții

Câștigurile salariaților din construcții au crescut gradual pe parcursul ultimului an, dar încă se mențin sub medie. Dacă în ianuarie 2019 salariu mediu brut lunar se menținea sub 3.800 de lei, din iulie deja acesta depășea pragul de 4.000 de lei. În decembrie majorarea a fost mai accelerată, până la 4.270 de lei, pentru ca în ianuarie salariul brut să revină la un nivel apropiat de cel din noiembrie, respectiv la 4.027 de lei. Spre comparație, câștigul salarial mediu nominal brut a fost în ianuarie la nivel de economie de 5.225 de lei, cu 240 de lei mai mic față de decembrie.

Câștigul mediu net a ajuns la începutul anului la 3.002 lei în construcții, față de 3.189 de lei la nivel de economie. Cele mai bune salarii rămân cele ale IT-știlor și ale angajaților care lucrează în prelucrarea țițeiului, extracția petrolului brut și a gazelor naturale, de peste 6.200 de lei.

Citește și: Valentin Morar, Wallberg Properties – „O criză imobiliară reală nu va fi, acest moment nu a surprins piața imobiliară într-o bulă”

Citește și: Lucrările continuă pe șantierele Gran Via pentru cele aproape 500 de apartamente aflate în curs de finalizare. Ce măsuri speciale a luat dezvoltatorul?

De menționat este și faptul că, pe fondul OUG 114/2018, salariații din domeniul construcțiilor au ajuns să beneficieze de unele prevederi speciale în privința impozitului, a contribuției de asigurări sociale și a contribuției de asigurări sociale de sănătate.

În ultimul trimestru al anului trecut, și costul orar al forței de muncă, suportat de angajator cu forța de muncă salariată, a crescut în toate activitățile economice raportat la perioada similară din 2018, a doua cea mai semnificativă creștere înregistrându-se în construcții (cu aproape 20%).

Peste 350.000 de angajați lucrează în construcții

Pentru o privire de ansamblu asupra sectorului construcțiilor și a importanței sale în economie putem apela la datele INS aferente anului 2018, cele mai recente disponibile la ora actuală.

Tabel: anchetă structurală in intreprinderi 2018, INS

Din totalul întreprinderilor din economie – 547.568, aproape 56.000 activează în construcții, deci circa 10%. De asemenea, din cei 4,1 milioane de salariați din România, 356.187 lucrau în construcții în 2018, față de aproape 1,5 milioane în servicii de piață și 1,3 milioane în industrie. Practic, în construcții lucrează aproape 9% din angajații din economie.

Infografic: date INS

Firmele din domeniu au reușit să obțină o cifră de afaceri de circa 90 de miliarde de lei, în același an, față de 617 miliarde de lei în comerț și de 529 de miliarde de lei în industrie.

2.700 de firme și PFA-uri noi în construcții în două luni

Dacă aruncăm o privire la dinamica firmelor înregistrate în Registrul Comerțului în primele două luni ale anului 2020, când încă lucrurile nu erau influențate de COVID-19, vedem că în ciuda scăderilor înregistrate, construcțiile au rămas în top.

Dintre cele 21.106 persoane fizice și juridice înregistrate în intervalul ianuarie-februarie 2020 la Registrul Comerțului, 2.714 au activități în construcții. Numărul este cu aproape 17% mai mic raportat la perioada similară a anului trecut când s-au înregistrat aproape 3.300 de firme și PFA-uri în construcții, dar și numărul total al persoanelor juridice și fizice înregistrate la nivel național în Registrul Comerțului a scăzut cu circa 27% în același timp.

Citește și: Recomandările ADIRU pentru dezvoltatori: „Continuarea activității este absolut necesară”, dar fiți prudenți și asigurați siguranța angajaților și clienților

Citește și: Scad prețurile locuințelor? Aduce coronavirusul criza în imobiliare? Răspunsul dezvoltatorilor

În plus, sectorul construcțiilor a fost unul dintre cele trei cu peste 2.000 de înmatriculări în două luni, alături de comerțul cu ridicata și amănuntul/repararea autovehiculelor și motocicletelor (n.r. firme care vând vehicule noi și second hand, comercializează piese auto, etc; 4.621) și de cel de transport și depozitare (2.318).

Tot în primele două luni din an s-au făcut 156 de suspendări în construcții, cu 26% mai puține decât în perioada similară din 2019, 598 de dizolvări și 915 radieri, în scădere cu 22%.

Activitatea din construcții, în creștere la început de 2020

Volumul lucrărilor de construcții a crescut în prima lună a anului cu 48% ca serie brută și cu 44,5% ca serie ajustată în funcție de zilele lucrătoare și de sezonalitate, față de perioada similară din 2019, potrivit INS.

Infografic: Evoluția lunară a lucrărilor de construcții, pe obiecte de construcții, ianuarie 2015-ianuarie 2020 (INS)

În plus, doar în primele două luni din an s-au eliberat 5.421 de autorizații de construire pentru clădiri rezidențiale, cu 11,1% mai multe raportat la perioada similară a anului trecut.

Infografic: Autorizații de construire eliberate pentru clădiri rezidențiale, pe regiuni de dezvoltare, INS

Cele mai multe autorizații au fost eliberate în regiunea de dezvoltare de Nord-Est a țării, care cuprinde județele Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava și Vaslui. De altfel, aceasta este și singura regiune din țară unde în primele două luni din 2020 s-au eliberat peste 1.000 de autorizații pentru clădiri rezidențiale.

Alte 915 autorizații au fost eliberate în același interval de timp pentru clădiri nerezidențiale.

Citește și: Indicele Imobiliare.ro: În ciuda situației create de COVID-19, efectele nu se văd liniar în prețurile apartamentelor. Bucureștiul și Iașiul, excepția de la regulă

Citește și: Cum să-ți faci branding corect în această perioadă? Strategii pentru profesioniști în imobiliare